Severoamerická železnice

Koncem prázdnin jsem po krátkém váhání vyhověl přání svého kamaráda Roberta Zemana. Tím přáním bylo, zda bych mu nenastavil některé severoamerické lokomotivy a vozy. K tomu účelu poslal i seznam lokomotiv z produkce firem General Electric a Electro-Motive Diesel.
Tím krátkým váháním bylo zjištění, že diesel-elektrické lokomotivy ač prezentované jako „OR“ mají v podstatě opsané nastavení z MSTS (MSTS-Bin) s úpravami max. tak, aby to jezdilo. Čest výjimkám, které lze při opravdu velké trpělivosti tu a tam nalézt.
Pro mě to byla výzva, jak se na severoamerický vozový park podívat důkladněji. Prostě jsem si udělal virtuální americké prázdniny.

Začal jsem intenzivním hledáním a sběrem technických podkladů k seznamu lokomotiv, který mě Robert poskytl. Kromě toho jsem se musel seznámit s parametry el.točivých strojů z produkce obou firem a stejně tak s parametry jejich lokomotivních spalovacích motorů.
Samozřejmě tam neplatí předpisy UIC ale jejich vlastní od Association of American Railroads (AAR). Musel jsem tedy nastudovat i rozdíly v tamní brzdové soustavě, něco o automatických spřáhlech, stanovení brzdných sil (přes net brake ratio) a světelné signalizaci vlaků.
Zároveň jsem hledal vhodné kandidáty modelů a repaintů. A to především ve vodách freeware. Zjistil jsem, že americký způsob zveřejňování repaintů modelů je poněkud odlišný od toho našeho. Balíček obsahuje pouze upravené textury, častěji jen jejich část. V readme potom odkaz na původní model.
Upravené textury .ace mívají shodný název. Nezřídka je odkazováno na model z placeného addonu. Inu důkladněji tam ctí autorská práva.
Z důvodů popsané rozkouskovanosti i dílčích úprav některých textur jsem nakonec přistoupil k zveřejnění kompletních balíčků. Obsahují tedy jak model, tak textury, zvuky i kabiny a samozřejmě odkazy na autory těchto částí. A také moje zcela nové nastavení pro ORTS.

Postupně jse takto připravil následující balíčky:
Lokomotivy řady GE C44-9W několika železničních společností
Lokomotivy řady GE U30C několika železničních společností
Sadu různých nákladních vozů
Lokomotivy řady EMD F40PH společnosti AMTRAK a CSX
Sadu vozů AMTRAK Amfleet v různém provedení vč. řídících vozů (Amfleet ex-Metroliner a vykuchaná F40PH)
V přípravě je EMD G38-2 a další.

Příspěvek byl publikován v rubrice Nové ke stažení. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.