Legendy rychlíkových motorových vozů

V sekci motorových vozů přibyla dvojice rychlých legend na kolejích. První je předválečná konstrukce motorového vozu ČSD řady M290.001 s unikátním elektro-mechanickým přenosem trakčního výkonu. Druhým je kořistní dvoudílný motorový vůz ex. DRG SVT 137 typu Hamburg. U ČSD jezdil v po válce s označením řady M297.003.

První jmenovaný jezdil s názvem Slovenská strela a bez potíží dosahoval rychlostí 130 km/h. Vůz je nastaven pro OR ve standardní a zimní verzi (kotlíky na koks topí a kouří do komínků na střeše). Kabina je pouze statická (vychází z fotodokumentace nově restaurovaného vozu) a ozvučení je použito původní z balíku zvuků pro motorové vozy od Jacka.

Druhý jezdil před válkou na rychlíkových spojích v Německu, kde dokázal jet na vhodných úsecích až 160 km/h. Rychlíkové spoje byly těsně před válkou a protože pro Němce tyto vozy znamenaly vrchol tehdejšího technického umu, bylo jich mnoho přes válku deponováno v protektorátu na ochranu před spojeneckým bombardováním. Zde je zastihl i konec války a 6ks dvou-vozových jednotek přebraly ČSD s přidělenou řadou M297.0. Vůz má nastavení pro OR, kabina je bohužel fiktivní a zvuky vycházejí z Jackova balíku pro Modré šípy.

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Nové ke stažení. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.